În premieră naţională, Alex, un copil de 3 ani cu paralizie cerebrală, va beneficia de un transplant cu celule stem proprii, în Statele Unite ale Americii.
La varsta de 11 luni, Alex, un baietel perfect sanatos, s-a înecat cu mâncare şi i s-a oprit respiraţia, ceea ce a făcut ca, pentru un timp, creierul lui să nu mai fie irigat cu sânge.
Alex a primit, dupa alte 15 luni de investigatii medicale, si un diagnostic crunt: paralizie cerebrală, o boala pentru care pana nu demult nu exista niciun remediu. Acest diagnostic a fost pus la o clinica din Viena, in care s-au incercat diverse tratamente.
Statistic cel putin, Alex nu e un caz izolat
Günther Bernert, medic pediatru la Spitalul Gottfried von Preyer’schem Kinderspital din Viena, unde s-a incercat tratarea lui Alex, a declarat: „Cu astfel de afecţiuni, ca o statistică pentru Austria, sunt cam 60 de cazuri noi pe an. România are o populaţie de trei ori mai mare decât Austria, deci numărul cazurilor ar fi de aproape 180 în fiecare an”.
Solutia: transplant cu celule stem in America
După un lung şir de terapii mai mult sau mai puţin convenţionale prin diverse spitale din Europa, părinţii lui Alex au descoperit că la Spitalul Universitar Duke, din SUA, este în derulare un studiu clinic de tratare a paraliziei cerebrale prin transplant de celule stem. Astfel, grefa de sânge placentar care a fost recoltată la naşterea lui Alex s-a dovedit a fi cea mai bună investiţie a părinţilor, fiindcă este singura lui speranţă de salvare la acest moment.
Alex va pleca în SUA, in prima parte a lunii martie, unde i se va administra grefa proprie de celule stem din sângele placentar.
Cine plăteşte cheltuielile
Costurile unui transplant cu celule stem recoltate la nastere variaza in functie de tipul interventiei si de clinica unde aceasta este realizata si sunt cuprinse intre 100.000 si 200.000 de euro. Din pacate, statul roman nu acorda sprijin pentru acest tip de interventii, astfel incat efortul financiar ramane exclusiv in sarcina beneficiarului serviciilor medicale. În cazul lui Alex s-a intamplat insa si o minune: banca de celule stem care a stocat sângele placentar şi celulele stem aferente, a oferit sprijinul financiar pentru efectuarea transplantului, o suma care depaseste 100.000 de euro. „Nu doar facilitam accesul la tratament, dar vom susţine şi toate cheltuielile aferente deplasării şi terapiei ce va fi efectuată în curând în Statele Unite, la Duke, una dintre primele zece instituţii medicale de elită din SUA“, a declarat directorul general al bancii de celule stem.
Asigurarea pentru transplant cu celule stem – o solutie
Pentru ca aproape 10% din copiii care se nasc in Romania beneficiaza de recoltarea de celule stem, Asigest si Compania de Asigurari Gothaer pun la dispozitia celor interesati Asigurarea pentru transplant cu celule stem, prin intermediul careia se acopera prin asigurare costurile/cheltuielile cu serviciile medicale generate de interventia de transplant cu celule stem recoltate din cordonul ombilical la momentul nasterii. Suma totala maxima acoperita este de 200.000 de euro.
Alte detalii si lista completa a bolilor/afectiunilor care se pot trata prin transplant cu celule stem proprii le puteti gasi aici.